Cum să ieșim în evidență într-o piață competitivă?

Last updated on August 8th, 2022 at 11:33 am

  1. Home
  2. /
  3. digital marketing
  4. /
  5. Cum să ieșim în evidență într-o piață competitivă?

I was a guest at a Romanian show here in Toronto so the following video and its transcription are in my first language, Romanian.

Stand Out From The Crowd sau cum să ieșim în evidență într-o piață competitivă? La această întrebare ne răspunde Emanuel Petrescu, joi, 14 octombrie, ora 6 seara.

Emanuel este specialist SEO și marketing, cu o experiență de peste 10 ani în lumea digitală.

Tot atunci, descoperiți cum puteți să vă promovați afacerea prin prezența online, cu accent pe website. De asemenea, Emanuel ne va explica termenul de local citations și cum ne ajută în promovare această metodă.

Gazda emisiunii: Felicia Stepan.

O parte dintre consumatori găsesc mai multe afaceri online, în special cele locale.

Din acest motiv constuirea unei prezențe online puternice este esențială pentru succesul unei companii. De asemenea primele impresii despre un brand se formează în primele 10 secunde.

Când vine vorba de recunoaștere, este fundamental pentru companie să iasă în evidență față de concurenții săi.

Să ieși în evidență nu este o realizare ușoară. Dar este mai puțin despre ceea ce face concurentul tău și mai mult despre înțelegerea consumatorului și mai presus de toate despre găsirea soluțiilor la nevoile sale.

Astăzi Emanuel Petrescu, consultant SEO și marketing cu o experiență de peste 10 ani în lumea digitală ne vorbește despre prezența online și strategii pentru afaceri.

Felicia: Emanuel, ce bine că ești în emisiune, mă bucur că ai venit.

Emanuel: Mă bucur Felicia, salutări ție și tuturor urmăritorilor tăi.

Felicia: Deci lumea digitală, un subiect foarte, nu știu, arzător, hot – am zis că vom combina astăzi cuvintele în engleză și română pentru că, dacă în România au voie la televizor să folosească multe cuvinte în engleză, cred că și noi ne-am câștigat dreptul să folosim mai ales când vorbim despre terminologie mai multe cuvinte sunt în engleza, nu?

Emanuel: Nici nu cred că ne dă voie să vorbim doar în românește sau doar în engleză…:)

Felicia: Bine, spuneam că la un moment dat un număr mare de consumatori găsesc mai întâi online, afacerile în special cele locale nu? Și atunci când scriem pe Google câutâm un anumit tip de afacere, scriem acolo și din acest motiv aș vrea să-ți propun să ne conduci puțin prin această lume digitală și să ne explici pe înțelesul nostru, bineînțeles, că să înțelegem și noi cei care nu suntem în domeniu, ce înseamnă ea în special pentru mediul de afaceri.

Emanuel: Cu siguranță. Ai spus de mediul digital. Considerând și contextul în care ne aflăm acum cu pandemia, care a accelerat într-o manieră în care nimeni nu și-ar fi putut închipui adopția tehnologiilor așa zis digitale și în special digital marketing, că la asta mă pricep și asta e meseria, care a devenit între timp marketingul normal, cum le place multora să zică, deci spuneam că pandemia a accelerat un pic mai mult toată adopția asta și dacă poate în urmă cu 2 -3 ani era doar pentru anumite tipuri de businessuri , foarte mici și locale, poate avea un web site ori a avea un cont pe o rețea de socializare sau ceva de genul ăsta era încă opțional, părerea mea e că acum a devenit obligatoriu dacă vrei cumva să oamenii să interacționeze și să te descopere.

Felicia: Absolut. Foarte de acord. Nu mai este acel dacă, este când se întâmplă. Dacă ești online sau nu ești online pentru că nu noi dictăm de fapt ce ar trebui să facem. Competiția dictează ce ar trebui să facem, pentru că dacă noi nu facem ceva, cu siguranță competiția va face, nu?

Emanuel: În orice domeniu. Și acum e safe to say în 2021 că pe fiecare domeniu, fie ceva foarte abstract sau care nu avea competiție să zicem în urmă cu câțiva ani, acum cu siguranță ai, pentru că pe lângă piața locală ai acces și la piața mondială, cu toate restricțiile astea, totuși, în 2021 este destul de ușor să-ți comanzi ceva de oriunde de pe glob. De multe ori poate și la un preț mai bun și atunci intervine clenciul.

Felicia: Da și chiar mă bucur că uite, abordăm un subiect care, chiar dacă să zicem că nu toata lumea are un business, mai puțin de jumătate poate un sfert, poate…dar mă gândesc și la altceva, exact cum ai spus, dacă s-a schimbat ceva în timpul pandemiei, s-a schimbat inclusiv mentalitatea vis-à-vis de practic orice.

Digitală, nedigitală inclusiv la perspectiva de a jongla cu poate mai multe locuri de muncă, să spunem. Nu neapărat că lucrezi în două locuri diferite 8 ore sau eu știu, câte 16 ore pe zi, dar cred că lumea are mai mult curaj acum să cocheteze cu idea de a avea a side sau după masă sau în weekend o afacere care să-i aducă bineînțeles profit, că toată lumea se gândește la profit când își face o afacere dar și satisfacție.

Poate că am visat ceva de mult sau avem o pasiune pentru ceva pe care am dori s-o transformăm cumva în afacere, așa că eu mă gândesc că emisiunea de astăzi vine în întâmpinarea și a celor care poate n-au făcut niciun pas în direcția afacerilor și poate dacă descoperă că nu este totuși, chiar atât de complicat sau dacă există persoane care pot ajuta să ajungă acolo unde vor să crească…să vadă cu alți ochi, nu?

Emanuel: Cu siguranță! Și aș mai adăuga la ceea ce ai spus tu că nu trebuie neapărat să ai o afacere și nu trebuie neapărat să ai un side hustel dar prezența ta digitală e importantă. Nu ne referim doar la un website deși oricine ar vrea să, ar trebui poate să aibă un fel de website, dacă ai un cont pe un Social Media, Facebook, Instagram, dacă vrei să-ți iei un job nou, angajatorii se uita pe Linkedin, se uită pe amprenta ta online, care este. Și atunci toate astea sunt cumva legate la fel cum tu te uiți după o companie, te uiți după un brand pe care îl urmărești, la fel există și interacțiunea asta la un nivel personal, că pană la urmă și cu brandurile tot personal se interacționează, business to consumer, majoritatea.

Deci poate ar trebui să privim digital marketingul, prezența pe online cu alți ochi, poate 3.0 deja pentru că s-a trecut cu faza cu website-uri, s-a trecut de faza cu Social Media, și acum uite-te cum interacționăm, putem fi oriunde în lume, practic suntem la un just a click away față de a ne vedea și de a interactiona si de a comunica

Felicia: Absolut, de acord, de acord…aaa… și un test pe care de exemplu puteam să îl fac cu clienții cu care lucrăm, când lucram în implement, era să-și scrie numele propriu în Google search să vadă ce apare. Eu am făcut chestia asta și fac chestia asta din când în când pentru că vom fi foarte surprinși că poate, eu știu, fotografii, imagini pe care le-am pus online cândva și deși avem impresia să le-am șters sau poate că nu le-am șters sau nu știu, s-ar putea să avem surpriza să fie acolo și nu suntem neapărat într-o lumina favorabila în fața angajatorilor, nu?

Emanuel: Tu practic ai confirmat ceea ce am spus, prezența, trebuie să ai grijă de prezența ta online pentru că doar ce ai confirmat că ei se uită și ….

Felicia: Da. Eu aș spune chiar că Linkedin este de fapt ultimul pas pentru angajatori, cred că ei incep cu Facebook și cu Instagram și dacă considera că au văzut ce sunt ok să vadă și nu, persoana care ar fi , eu știu, în poziția de a fi angajată nu le strica imaginea companiei, că asta este treaba cea mai mare…exista un…eu nu sunt neapărat de acord, îți spun foarte sincer și din capul locului, dar acum depinde de companie și depinde de, eu știu…de obiectul de activitate dar n-ar trebui că niște poze care, eu știu, să le… acuma bineînțeles nu mergem în extreme și nu vreau să dau exemplele la care mă gândesc, dar adică sunt convinsă că și angajatorii respectivi au la un moment dat fun se distrează și ei, doar că nu se știe

Emanuel: Dacă tu din 10 poze, 9 ești cu berea în mână atunci poate să fie un un red flagg și cred că după asta se uită, dar evident că este o măsură în toate și tu știi mai bine din punctul de vedere al angajatorului

Felicia: Daaaa…exact cum am spus, sunt angajatori și angajatori. Deci nu cred că putem face regula generală dar cei mai mulți și din ce în ce mai des și în special pentru poziții care sunt un pic mai sus, eu știu….pentru care am vrea să aplicăm, cu atat mai mult devin, sunt mai mult exigenti vis-a-vis de partea de optică, nu de PR de percepție, de filtre, triaj…deci sunt multe care se adună acolo și întotdeauna pentru că eu, nu că sunt o persoana simplă dar încerc să gândesc destul de simplu, de ce să ne complicăm viața când putem să ne-o simplificăm, cam așa văd eu lucrurile, nu?

Emanuel: Spre asta tindem…cateodata ne iese, cateodata nu

Felicia: Și este adevărat dar dacă putem să luăm niște bariere din calea carierei de ce să nu le luăm la o parte, nu?

Emanuel: Corect!

Felicia: Aș vrea să luăm o scurtă pauză pentru că avem, sponsori și durează 30 și ceva de secunde și revenim imediat

Felicia: Iată că am revenit. Construirea unei prezente online puternice este esentiala pentru succesul companii. Știu că ai spus că nu vorbim doar de companii, o vedem din ce în ce mai des și peste tot și asta mă trimite la întrebarea dacă avem un business cum să ieșim în evidență într-o piață competitivă unde practic toată lumea este online, într-un fel sau altul…

Emanuel: E buna intrebarea. Evident că orice rețetă de success are…e nevoie de , pentru orice succes e nevoie de multă munca în spate…

Felicia: Da

Emanuel: …Și în general de o echipă. De multe ori, de cele mai multe ori principala problemă a business owner ilor și asta știu pentru că și eu am fost business owner și cumva am spiritul de antreprenor în mine, e să How do it, mai ales în aceeași eră a informațiilor unde toate sunt accesibile imediat, cum fac aia, cât costă cealaltă sau unde mă duc. Găsești informații imediat.

Felicia: Absolut

Emanuel: De multe ori le spun, cum te duci și îți iei un contabil că să-ți țina evidenta și să-ți faci taxele, așa ar trebui să faci și cu partea ta de marketing, să cauți un expert, evident cum comunici cu contabilul, asa comunici si cu expertul, că e SEO că e digital marketing care înseamnă mai multe, că e de advertising, plătești pentru reclame Google sau Social Media. Facebook depinde de business, unele merg mai bine pe Facebook pentru alte tipuri de business merg bine pe Instagram, altele Google în principiu merge bine mai pentru orice tip de business, exista…

Felicia: Pe Google ads unde facem practic și unde este mai complicat și chiar avem nevoie de un specialist, că dacă ne pricepem un pic că toată lumea se pricepe un pic la Social Media postează pe Instagram nu știu ce, eee când vine vorba de Google ads acolo un pic ne prindem urechile, nu e chiar atat de simplu, nu?

Emanuel: Ce le zic eu multor clienți că ei au făcut sistemul foarte simplu că să pui credit cardul acolo și să-ți ia banii fără nicio problema, deci asta e simplu dar fineturile și tweakurile necesare că mesajul tău pană la urmă să ajungă la your prospects potențialii tai clienti acolo e un pic de finețe și asta se dobandeste în timp că în orice alta meserie, nu? Și cel care e business owner-ul a studiat a muncit ceva ani că să ajungă unde ajunge și făcând în continuare comparația cu accountingul, cu contabilitatea, de multe ori te poate costa la fel de mult poate mai mult, dacă nu-l lași cel puțin you live money on the table…cum se zice lași bani pe masă dacă nu ai în vedere și o strategie care să encompass digital marketing în general.

Că digital marketing nu e doar pay de advertising, nu e doar Social Media nu e doar website-ul și sunt cumva toate. Si expertizia mea unde este in SEO Search Engine Optimizations in rezultatele organice. Deci am făcut de-a lungul timpului de toate dar acum m-am focusat efectiv prin rezultatele organice. Ce înseamnă asta, înseamnă…

Felicia: Asta am vrut să te rog să ne explici, în primul rand ce înseamnă SEO, adică bănuiesc că multă lume ar vrea să ne explici puțin ce înseamnă SEO și..despre cum… pentru cei care sunt, deci ad-urile care nu se plătesc, reclame care nu se plătesc mod organice

Emanuel: Da. Deci asta este. Practic SEO vine de la… este prescurtarea de la Search Engine Optimizations, este să-ți optimizezi site-ul cu amendamentul că acum nu e doar numai site-ul ci și toate alte aseturi pentru că și pagina ta de Facebook apare în rezultate, Google My Business, listarea de Google My Business profilele de pe pe alte site-uri mari de profil. Să zicem că ești un flamber și ai un site dar listarea ta de pe Yellow Pages sau de pe Best Rated sau Home Stars apare deasupra site-ului tau, deci asta nu e ceva care nu se întâmplă și pana ajungi să fii cu rezultatele organice în primul loc, cu site-ul tău e un pic de muncă și durează un pic de timp, în general nu poți promite nimănui și industry free standard este între între 6 luni și un an de campanie SEO în care începi să vezi ceva ceva rezultate, depinde de piața locală, depinde de competiție și de domeniu efectiv.

Dar în general mai ales dacă ești la început nu se întâmplă nici, în primul an doar pregătesti și oferi informații relevante. Și cam asta face specialistul. El cumva înțelege mecanismul lui Google, înțelege oamenii. Acum se pune accent pe intet-ul în spatele căutării. Eu fac o căutare și atunci ce vreau prin căutarea aia?

Mă interesează să cumpăr ceva ori mă interesează să aflu unde e o locație anume ca să mă duc acolo, ori vreau să fac print search care e mai bun, review-uri, competitive și așa mai departe. Și atunci Google vrea ce spun, ce spun eu I crack the code cele mai valoroase compani și core-ul business-ului lor e că ei vor să arate cele mai bune rezultate clienților lor.

Clienții lor sunt cei care fac căutările pe motorul de căutare și atunci jobul specialistului este să îi dea cumva lui Google semnalele necesare să înțeleagă site-ul la care lucrează oferă cele mai relevante informații pentru anumite căutări. Și de aici deschidem cutia cu tot ce înseamnă keyword research, link building, on page și așa mai departe.

Felicia: Da. Mă duce cu gândul la ce spunea acuma, mă duce cu gandul la faptul că atunci când, așa cum ai spus, mă duc să caut poate un serviciu sau vreau să cumpar ceva, Google este my best friend, nu? Credit cardul și Google sunt prietenii noștri cei mai buni din ziua de astăzi.

Emanuel: Dr. Google – de multe ori căutăm ce ne doare ceva și imediat…

Felicia: Aaaaaa și mă duc pe Facebook pentru că vreau să mă duc pe Facebook. Ce crezi că vad acolo? Vad reclame despre ce am căutat eu. Este exact ce spui, că tu te uiți pe Google și cauți și te trezești că mergi pe eu știu, ce platformă socială și vezi reclame. Uneori mă gândesc că am paranoia, îți spun sincer că mi se întâmplă să trec de exemplu să trec pe langa o locație unde este un business destul de mare, ascult radioul și ce crezi? Reclama exact la businessul pe lângă care trec. Spune-mi că nu am innebunit, te rog…

Emanuel: Știi cum se întamplă, undeva totul porneste de la un adevăr dar acum ca să nu exageram, știi de multe ori te-ai gandit la o persoană cu care nu ai mai vorbit de nu știu cati ani, și te suna all of a sudden și atunci probabil că e undeva acolo, dar, exista mecanisme concrete și exact cele despre care ai vorbit , nu? când faci o căutare undeva pe o platformă și te urmăresc, prin retargeting prin remarketing și așa mai mai departe, sau spui că la un produs și vezi dar nu știu dacă îl iei sau nu și în jumătate de oră primești un mail cu un discount de 10 % sau așa ceva, sau așa hai cumpără-l acum.

Deci toate astea sunt mecanisme bine definite, nu e nimic ezoteric că să zic așa, în spatele lor, sunt companii, sunt agenții sunt oameni extrem de talentati care crează toate sistemele astea și în principiu ele vin cumva în ajutorul tău, pentru că nu vrea nimeni să plătească bani să-ți arate un ad pentru că totul costă, evident, pentru ceva ce nu ți-ar trebui.

Felicia: Nu ești interest. Da. Eu nu am copii mici de exemplu, încerc să văd acum reclame despre hainuțe la copii mici, pot să mă gândesc poate în viitor, vreau să fac cadou cuiva sau eu știu , se va intampla ceva, în secunda asta chiar nu…da exact face sens practic ce spui. Mă duc un pic mai în spate la ce ai spus și în funcție de cine ce ce plătește, ajunge mai sus, durează mult, dar uite de exemplu eu am vrut să caut ceva, o locație pe Airbnb și pentru că știam unde vreau să caut am scris în Google Airbnb. Surpriza mea cea mai mare a fost că prima listare nu a fost Airbnb a fost alta companie, a fost VRBO sau ceva de genul ăsta.

Emanuel: Probabil că treci la listarile plătite, nu?

Felicia: Nu pe Google. Deci pur și simplu m-am dus pe Google și am scris Airbnb. Deci atata tot că am vrut să mă duc pe link-ul de la Airbnb și am zis dacă eu căutam locație sau eu știu, trip nu știu unde poate facea sens dar eu scris efectiv numele companiei și a apărut în lista altceva. Asta a fost o surpriza mare pentru mine, îți spun sincer.

Emanuel: Asta nu e ceva ce nu s-a întâmplat de-a lungul timpului. Slabe șanse că un brand că Airbnb să organic ne referim… Deci eu…hai să definim un pic și pentru cei care poate nu știu cum faci o căutare pe Google, vezi anumite rezultate.

Acum ele s-au schimbat, ad-urile ieșeau în evidență, acum doar scriu undeva ad mic și nu le mai faci diferenta dintre cele organice. Dar în general, primele rezultate, SERP-ul de pe pagina de rezultat, search engine result page cum se cheama SEO, sunt cele plătite și atunci eu pot să bid-uiesc să pun un bid, pentru brand-ul competiției mele, deci, eu sunt Nike dar o să fac advertising la Adidas.

Omul când caută Adidas să apară reclama cu mine. Și după cum a spus chiar îți vine din ce în ce mai greu să diferențiezi care este ad’s și care este rezultat organic și asta se face, e ceva comun, să-ți arate rezultatele pentru ad-uri.

Acum întotdeauna Google evoluează ca motor de căutare. Noi tindem să-i oferim o latura personală, dar el e o entitate de asta, un computer care încearcă tot felul de algoritmuri și experimente și nu poate fi exclus, nu spun că asta s-a intamplat în cazul tău, dar să zicem că tu faci o căutare, să zicem Airbnb undeva unde nu e Airbnb. Efectiv nu e Airbnb în locul acela dar există altceva ce a determinat cumva că tu cauți o cazare în locul ăla dar n-a găsit Airbnb dar a găsit altceva, o să-ți arate cumva, există și posibilitatea asta. Este foarte greu acum și este o vorba in meseria noastră SEO, răspunsul la orice întrebare în SEO este “it’s depends” și un rezultat, niciun rezultat nu e același depinde de locație…

Felicia: Absolut! negru…

Emanuel:…Device, rețeaua de internet dacă ești pe Bell găsești un rezultat, dacă ești pe Rogers găsești alt rezultat. Astea sunt rețele locale din Canada, gen Orange, Vodafone ca o referință pentru cei din România și așa mai departe.

Deci toate astea afectează cumva rezultatul și inclusiv dacă ești pe Apple sau pe Android posibil să găsești anumite diferente pentru anumite tipuri de căutări, ceva destul de simplu, un McDonalds da o să găsești, o să ai cam aceleași rezultate dar pentru ceva foarte specific s-ar putea să fii influențat de toți factorii ăștia plus 1000 de alte lucruri care pot interveni.

Și aici vine job-ul specialistului de SEO care să-ți întărească brandul și să facă cumva legatura către… dintre cel care caută și entitatea ta online , după cum am zis nu mai este doar site-ul.

Felicia: Da…și de multe ori presupunem că lumea știe despre noi și ne cauta pe Google dar nu e chiar așa pentru că există competiție, practic în orice, nu știu dacă există vreun domeniu unde nu există competiție indiferent, dacă vorbim de orașe mai mici, poate că acolo ai alte șanse

Emanuel:  Mai puțină competiție….

Felicia: Da, lumea se cunoaște și încă se merge pe model vechi, adică și acolo se merge pe recomandări dar că au altă formă, nu? sunt review-urile , review-urile ajuta foarte mult, din ce în ce mai mult pot să spun, nu cred că există cineva care se decide să cumpere ceva sau să meargă într-un anume loc înainte să nu verifice care sunt părerile altora.

Emanuel: Acuma să întreb. Ultima oară când ai cumparat ceva online, când a fost ultima oară când nu ai cumparat ceva online după ce ai citit review-uri

Felicia: Aia era întrebarea…nu știu Amazon este la mine la ușă și am mai vorbit cu prieteni exact același scenariu. Amazon bate la ușă. Ultima oară am cumparat mancarică pentru pisica mea.

Emanuel: Numai ce a cântat cum Alexa și la mine, trebuie să mă duc după ce terminăm emisiunea și….văd ce e…

Felicia: Da da și sincer mă simt puțin vinovată pentru că nu-mi fac timp să…deși sunt mulțumită de produse sau de un anumit serviciu și îmi dau seama, că pentru că deja volumul e atat de mare de utilizare de servicii online sau, eu știu…căutare sau cumpărare, cum ai spus deja….mi se pare că nu mai am timp să merg înapoi să dau review-uri, pentru că nici nu vreau să dau review-uri… eu știu acum să dau 5 stele. Pe mine de exemplu nici nu mă interesează…nu că nu mă interesează, mă interesează…dar dacă cineva nu a comentat absolut deloc la un review pe care l-a dat stau și mă întreb cât e de real, poate eu știu….a fost cineva cunoscut care a dat 5 stele. Pe mine nu mă interesează foarte mult ce spune persoana respectivă, care a fost experiența lui sau a ei personală cu respectivul serviciu sau compania respectivă și de aceea…dar review-urile sunt reale, sunt reale, funcționează și ar trebui orice afacere să se concentreze din ce în ce mai mult pe asta.

Emanuel: Asta este un lucru pe care îl spun constant. Cel care colaborez, review-uri, review-uri autentice în meseria noastră sunt și multe, ușor să plătești deci nu recomand nimănui să facă asta și este și o vorbă cine are o experiență bună probabil că nu o să lase un review dar cine are o experientă proastă cu siguranță va lăsa un review și atunci ne ducem un pic în altă zonă de recomandări și întotdeauna spun ce e recomandat să răspunzi tuturor review-urilor si celor pozitive dar mai ales celor negative pentru că inevitabil orice business va avea review-uri negative, dar felul cum abordezi problema, dacă dau explicații solide și concrete poate să fie determinat în a câștiga de fapt un client; și review-uri negative aduc niște beneficii de fapt

Felicia: Am văzut asta, am văzut real că un client transformat din client supărat s-a transformat într-un client permanent la serviciul respectiv și de fapt cineva m-a rugat pe mine să ajut pentru că, mă rog, sunt în domeniul ăsta de comunicare și relații publice și îmi place să mă joc puțin cu cuvintele, dar să mă joc în sensul frumos și bun al cuvântului, nu să inventez. Și întotdeauna pun multe întrebări și asta este important, pentru că altfel nu ai cum să răspunzi real. Și răspunsul trebuie să fie real, nu? Și uneori și recunoașterea unei greșeli poate să atragă simpatia persoanei supărate că să zic așa, nu?

Emanuel: Cu siguranță

Felicia: Nu? Și dacă…pai…uite e ceva la care nu m-am gândit, sau mi-a scăpat sau….să vadă partea umană din tine. Dacă vede partea umană din tine atunci măcar pe jumătate ai castigat persoana aia.

Emanuel: Prin simplu fapt ca-l bagi în seamă și este un pas. Acum e foarte important și ceea ce recomanzi și mai ales acum anumiți business owneri sunt foarte impulsivi. Nu răspunde niciodată sub influența momentului dacă…

Felicia: Mergem la psihologie

Emanuel: Daa

Emanuel: ….Dacă chiar nu poți să te stăpânești, atunci măcar las-o pentru a doua zi și dacă și a doua zi simți la fel să faci cu ou și cu oțet pe ăla atunci, mă rog asta e.

Dar în niciun caz și chiar dacă este un review care e de o stea și spune lucruri care nu sunt adevărate, niciodată nu răspunzi emoțional, nu răspunzi și nu adresezi și mai ales în niciun caz…și asta am văzut totuși că share-uiesc informații importante și mai ales cabinete medicale sau oftalmologice sau dentist sau așa mai departe a că tu ai venit și astea…și astea, le-am văzut și am spus mai nu știu ceva de genul ăsta, pe langa faptul că îți afectează reputația poate să te ducă și să-ți pierzi licența sau practica și așa mai departe și de astea în general e bine să revenim la astea, cum ai un contabil, așa să ai și un om de marketing cu care să te sfătuiești și el îți va spune de ce nu e corect, mai aici nu, aici trebuie să faci așa, hai să lăsăm așa sau așa mai departe.

Deci de-asta zic nu trebuie să faci tu. Tu ești în centrul atenției dar cu sigurantă dar că business owner ai foarte multe de făcut că să te ocupi de digital marketing și de accounting.

Felicia: Da. Aici am doua mici comentarii bune. Unul este că dacă chiar vrei să răspunzi, eu recomand să-ți faci niste template-uri pe care să le folosești, scurte, scurte thank you so much for reaching out nu contează dar chiar simți nevoia să răspunzi, e așa cum ai spus nu vrei să fie sub influența emoțiilor fiindcă… și 2: cel care a scris nu e neapărat profesionist, nu? Și el e un client, un consumator pe când ceilalți sunt oameni de afaceri nu? Cel puțin au pretenția că sunt profesioniști si ca și profesionist trebuie să fii pregătit și din punctul acesta de vedere nu numai, chiar dacă ești urmărit, ești ok, e bine că ești plumber.

Dar totuși clientul se așteaptă la alte aptitudini din partea ta decât cel de a repara o chiuvetă sau o toaletă…se așteaptă ca atunci când eu, eu știu, vine cu o mica critică sau eu știu, faci o conversație să fie o conversație cel puțin profesională chiar dacă nu se rezolvă, eu știu…critica pe care o adresezi.

Emanuel: Dacă tot ai share-uit ceva din punctul tău de vedere al unui expert în comunicare și PR samd…

Felicia: Nu sunt chiar expert, sunt acolo în zonă…

Emanuel: O să spun, o să share-uiesc și eu ceva some insights, pe care le spun oamenilor, și acum ne referim la review-uri, ne ducem un pic în zona de local SEO cum se numește, să ieși în evidență pe zona locală, și tot în Google dar un pic altfel te adresezi, practic te adresezi publicului local și atunci tu poți să mai inserezi în răspunsurile tale și keyword-urile principale ale tale sau locația.

Evident acum o să dau un exemplu exagerat dar poți să spui Thank you for living this kind review for our medical practice in Toronto, ori for pizza place in Mississauga chestii de astea, acum evident că am exagerat dar și asta trebuie să le ai cumva in gând pentru că dacă ai făcut cumva o căutare și special de brand ai văzut că nu doar site-ul iese în evidență dar și Google my business, deci listarea lor din Google my business și cumva anumite cuvinte cheie ei le bolduiesc așa și din comentarii, nu? și le vezi și în review-uri dar și în comentarii. Deci și astea sunt importante și transmit semnale, mici semnale evident către Google, care va construiesc reputația și brandul tău online.

Felicia: Absolut, absolut…aaa…lucruri care poate ni se par nesemnificative nouă, eu știu celor care nu suntem în domeniu, pot avea un impact eu știu…pozitiv sau nu.

Aici este problema, nu? Spuneam mai devreme în intro, studiile arată că primele impresii despre un brand se formează în primele 10 secunde. Nu știu dacă ești de acord cu asta..

Emanuel: Și despre om în general, nu?

Felicia: Și mă rog, hai să zicem că așa. Deci nu avem prea mult timp la dispoziție să impresionam un potențial client. Și întrebarea mea este, ce ne sugerezi să facem, acum nu vreau să dai din casă cum ar veni, să dai the secrets sauce sau rețeta bunicii care e foarte valoroasa dar, totuși ce ne sfătuiești să facem ca să căpătăm primele 10 secunde care…lasă-mă un pic, vreau să fac o pauză fiindcă am fost impresionată de ceva, fiindcă m-am pregătit astăzi, eu de obicei mă pregatesc înainte de emisiune și căutând informații despre partea asta digitală unde am vrut eu să fiu pregătită, a fost un exemplu foarte bun care mie mi-a plăcut Starbucks. Sigla la Starbucks are….care este ? o sirenă…nu are nicio legătură cu cafeaua, doar că au vrut să fie diferiți.

Emanuel: Nici cafeaua lor nu prea are legatura cu cafeaua dar asta e chestie de gusturi personale.

Felicia: Dar vreau să spun că idee aaa….eu nici nu mi-a dat seama dar intradevar acum realizez că au vrut să facă ceva unic, sau eu știu, ceva diferit, nu? ce ne spune Manuel să facem că să fim noi cât de cât atractivi ca și business pentru clienți.

Emanuel: Evident că s-a construit și Starbucks e un exemplu bun si e studiat si ceea ce inseamna brand și ceea ce construiești și de multe ori nu elementul principal, e mai mult trimiterea către ceea ce ai vrea tu, trimiterea sau triggerul acelui sentiment când omul interacționează cu brand-ul tău.

Nu la fel și Nike cu swash-ul lor care mulți nici nu știu ce înseamnă dar cumva se înțelege și comunică cumva, transcende barierele de limbă și așa mai departe nu că swash-ul e valabil în orice limbă în orice colț al globului și așa mai departe. That being said, astea sunt companiile globale, dar cineva mic, dacă eu aș avea un business mai mic sau ceva local m-aș orienta către un simbol local în care cei …targetul lor prospectii să rezoneze și să se regăsească.

Dacă ești într-un orășel mic și ai simbol cum suntem noi aici în Canada aici e beaver-ul…ceva în genul ăsta, știi? Chiar dacă să zicem că nu are legătură cu un beaver care drink coffee. Știai o cafenea mică într-un orășel și atunci pui beaver-ul ăla. Asta din partea asta de marketing, ceva ce rezoneaza sau ai un erou local, sau o chestie de genul ăsta. Deci întotdeauna…deci sunt mii și mii de lucruri. Noi suntem români dar dacă avem să zicem, vrem să avem un business și target-am românii din Canada o să facem ceva un simbol românesc ceva, care să rezoneze cu ei și așa mai departe

Felicia: Absolut

Emanuel: Deci asta este un start. Sunt 1000 de lucruri, un million probabil de lucruri care pot să acapareze atenția, să acapareze doar să facă o impresie pozitivă în primele 10 secunde.

Felicia: Pozitivă da și pentru că negativă nu cred că există dar negativă este în sensul că nu ține minte lumea, că te-am văzut, aia ar fi aspectul negativ, dar nu poți să spui că este…acum depinde de ce alegi să folosești că și brand dar, exact cum ai spus, mi-a plăcut foarte mult exemplul pe care ni l-ai dat și…

Emanuel: De cate ori am fost în Quebec și am intrat într-o cafenea și avea un muțunache sau un breloc sau o chestie de genul ăsta care m-a facut să cumpar și cana deci sunt chestiile astea mici care nu țin de marketing. Automat când ai mind setul și ești business owner o să transpui și în campaniile tale digitale aceeași mentalitate și atunci și site-ul tău va avea ceva unic în genul asta, poate poți să-l faci cumva să interacționeze cu ei, conținutul pe care îl pui acolo să fie tot așa relevant și așa mai departe. Deci e un snowball care…dar asta este doar începutul și la fel îți faci taxele singur sau ai un accounting.

Felicia: Chiar dacă îți faci taxele singur trebuie să înveți cum să le faci, deci tot trebuie să înveți că nu poți să le faci, deci mă rog….

Emanuel: Și business-ul tău e să faci taxe sau să te ocupi de business? că teoretic dacă ești de success…

Felicia: Aaa bine, dacă vorbim despre business nici nu pot să mă gândesc că își face cineva taxele dacă nu e de specialitate, mă refeream la persoanele fizice care nu au niciun motiv să isi faca taxele.

Emanuel: Spun lucru ăsta, spun lucrul ăsta pentru că meseria mea de multe ori, aici e bariera și clenciul pe care poate un consultant sau o agenție are cu clientul. Pentru că și clientul e simplu, se uită sau cum fac să ajung nr.1 în Google? și aaa…păi faci asta asta, găsești câteva de parcă ar fi la fel de simplu sau pot să zic la fel de simplu că taxele, că și pentru taxe găsești informațiile, sunt acolo. Da ceva bun takes time și experiență și toate cele din în timp, by doing…

Felicia: Și să nu greșești dacă vorbim de taxe pentru că s-ar putea să trebuiască să scoți bani din buzunar, nu? În loc să invers să primești niște bani dacă ai folosit pe cineva care se pricepe să se ocupe….

Emanuel: Foarte adevărat.

Felicia: De taxe. Și ce mi-a plăcut ai spus un pic mai devreme că trebuie să avem răbdare și să nu ne așteptam neapărat la rezultate imediate și este greu pentru că cineva care are o afacere sau începe o afacere, investește mulți bani și într-adevăr este greu și e greu să aștepți și din punctul de vedere financiar și motivația. Dacă vezi că nu ai , eu știu….nu ai activitate foarte mare nu ai mulți clienți, te afectează, te afectează și emoțional nu numai financiar, dar mă gândesc că …spuneai de Google, deci Google ads , practic acolo avem nevoie de mai multă răbdare pentru că se construiește în timp și nu putem sa…

Emanuel: SEO cele organice se construiesc în timp Google ad-urile sunt cele cu care poți să faci on off, dar acolo plătești că e simplu. De asta am zis că au făcut destul de simplu. Le dai bani.

Felicia: Asta am vrut să aflu. Există o soluție chiar dacă ne costă niște bani, dar exista o soluție care să miște puțin roata din loc, că de fapt asta vrem să vedem că roata a pornit, să se invarte nu stă pe loc. Și îmi dă mai mult timp pana când începem să construim noi reputația de care avem nevoie, aici vorbesc de reputație în SEO nu vorbesc de reputație, bine, normal că e importantă și reputația ca și business dar vorbesc de reputația recunoscută în SEO. Așa este…

Emanuel: Și advertisingul, can get expensive foarte ușor și pe anumite…

Felicia: Cred că da mai ales acum, cred că…pentru că …poate înainte nu-si facea foarte multă lume advertising online și …Toma Necredinciosul dar ce crezi că mie …ads-urile astea online mi-aduc…aia e o alta discuție, dar din ce mai multă lume și de fapt voiam să te întreb mai tarziu despre asta și am să te întreb, până atunci promiteam celor care ne urmăresc că ne vei explica ce înseamnă termenul de local citations, pronunț corect? și ce trebuie să…adică…ce înseamnă asta și la ce ne ajută acest termen de locals situation.

Emanuel: Asta face parte din ce-am atins mai devreme din local SEO, pe lângă faptul că ai site-ul și toate cele trebuie să gândești, e tot Search Engine Optimization dar cu focus pe local.

Pentru fiecare meserie, fiecare domeniu există anumite așa-zisele directoare de categorii pentru lawyery sunt anumite astea, pentru cei trading jobs like a plumbers și instalatori și în construcții, Homes Stars și alte minuni de genul ăsta, pentru dentiști alte…de asemenea există directoarele astea și la nivel local în Toronto e una dar ai Misssissauga, ai în Markham, În GTA și fiecare are directorul lor cu subdirectorul lor și așa mai departe. Acum, ce mulți poate nu iau în considerare, așa mult este să aibă grijă de prezența lor pe toate platformele acestea. Ele trimit către un mic semnal toate către Google, că de fapt mai sunt și alte motoare de căutare dar nu țin minte când am făcut ultima oară o căutare pe Yahoo! și pe Bing.

Felicia: O am și uitat că se poate da….

Emanuel: Și pe Bing eu mai verific pentru că asta mi-e meseria, și în Yahoo! mă mai uit din când în când , nu zic nu dar în Google e safe to safe e motorul de căutare by default pentru majoritatea.

Personal mai folosești Duck Duck Go dar asta este o altă discuție pe care o vom avea altădată , despre ce am zis și mai …mai puțin…mai devreme în legătură cu de unde fac și căutarea, de pe device mobil, wifi sau cellular network și așa mai departe poți să ai el, Google întotdeauna îți va da rezultatul care el crede că e relevant pentru informația pe care o cauți și atunci…

Felicia: Daaa foarte interesant,

Emanuel: Și atunci dacă tu dacă ai listarile pe toate platformele astea tu îi dai semnal lui Google să știe că tu dacă ești un dentist în Pickering , cineva caută dentist Pickering ai o șansă mult mai mare să apari in rezultatele în primele rezultate organice, deși….vorbind de rezultatele organice nu de advertisingul pe care îl plătești că să apari.

Ceea ce e sănătos, ceea ce-mi place mie să zic , sănătos, adică îmi place să văd creșterea aia naturală progresivă care durează un pic în timp în established the brand și așa mai departe.

Și majoritatea business-urilor dacă sunt prezente online de cel puțin 2-3 ani pot să-și…poate pot în cateva luni să zicem să…să take advantage de toatea astea și să fie cateodata ai nevoie doar de unul sau doua decât competiția ta și practic tu trebuie să fii doar cu un pic mai sus decât competiția ca să te aleagă pe tine, față de el.

Până la urmă SEO ajuta să interacționeze cu brandul dar eu am fost norocos și cu cei cu care am lucrat au fost și foarte buni profesionisti și le spun din nou, nimeni nu poate să ia asta, cel mai bun ești tu pentru că tu faci treaba și de aceea te mai cheama omul, eu te ajut să construiești și sa-i lași și pe alții să vadă ce bun ești.

Felicia: Da, da, da adiçă primim o șansă cum ar veni, nu? De început. Adică eu cel puțin așa sunt și în special daca vorbim de business-uri romanesti. Sincer dacă apare un business românească vreau să mă duc să fiu client. Dacă nu ma-ntorc nu neapărat, nu ma-ntorc din anumite motive și de obicei sunt obiective, motivele pentru care nu ma-ntorc și unul este calitatea serviciului pe care l-am primit, sau a produselor pe care le-am primit, dar vreau să încerc….

Emanuel: Da e normal da să nu vrei să iei ceva care este sub calitativ..,

Felicia: Da și de asta cred că e foarte important că toți care au un business să se gandeasca la asta….omul poate vine și încearcă, e curios, mai ales dacă e în drumul lui sau eu știu vine….se intersectează la un moment dat, eee ăla e momentul ăla e momentul în care nu mai sunt alea 10 secunde, este vorba de serviciul întreg de ceea ce oferi și ai timp să-l pregatesti.

Emanuel: Și cumva și Google determina toatea astea și atunci îți arată, o să-ți arate brand-ul tău în rezultatele organice deasupra pentru că ei vor să arate clienților lor cel mai bun. Și dacă tu ești cumva cel mai bun pentru că ai review-uri pe Google my business, ai review-uri bune pe el, ai review-uri bune pe Homestars ai review-uri bune pe Yellow Pages, ai review-uri bune pe alte minuni de genul asta sau să zicem un avocat, da? toate alea…și Google își da seama și ajunge cumva omul să interacționeze cu brand-ul tău și toată lumea e fericită. Eu că am căutat pe cineva profesionist, profesionistul că are un client și Google că a facut că a intermediat tranzactia…si…

Felicia: Da…și toată lumea…este win-win din toate părțile nu?

Emanuel: Cam așa…suna simplu dar e destul de complicat, dar am făcut să sune simplu.

Felicia: Da. Cu toții știm celebra frază ”asa am făcut business de când mă știu și mi-a mers bine” și vreau să te întreb dacă ai intalnit oameni de afaceri, care nu au crezut sau nu cred în puterea promovării digitale. Nu trebuie să spunem niciun nume, nu trebuie să spunem nimic dar…sunt curioasă  dacă ai intalnit situația asta.

Emanuel: În urmă cu ceva timp da, dar să zicem în ultimii 3-4 ani nu prea, că să fiu sincer. Probabil că nici nu a mai fost pus în situația să interacționez cu anumit tip de oameni pentru că deja știm cam cine sunt sau ce fac și după părerea mea un business, un antreprenor și un business person totdeauna va căuta ceva soluții și un canal nou de comunicare…și asta cred că poți să o confirmi și tu și poate și mulți din invitații tăi.

Când apare ceva nou, hai să vedem să încercăm și acolo, hai să vedem cum merge acolo sau cine se pricepe la aia sau hai să-l sunăm și așa mai departe. Deci cam asta e. Si n-am mai intalnit dar au fost multe multe perioade, mulți care nu au crezut… site, ce e aia? La ce-mi trebuie?

Felicia: Da. Dar cine merge să se uite acolo sau să vezi acum cum ne explicit despre Google și cum Google dă sugestii, sau apar ad-urile în funcție de ce cautam, este mai mult decât evident că singura întrebare pe care trebuie să ne-o punem ca și oameni de afaceri ar fi cum ajung acolo, cum fac să fiu eu acolo în lista aia…dacă nu sunt primul măcar al doilea, al treilea să fiu pe prima pagină, că de fapt prima pagină este foarte importantă. Odată ce ai ajuns pe prima pagină de căutare, de obicei eu cel puțin mă duc pana mai jos, sincer pe pagina a doua…hmmm…foarte rar mă duc pe pagina a doua.

Emanuel: Două chestii o să adaug acum. Se spune, era o vorbă, dacă vrei să ascunzi un cadavru pune-l pe pagina a doua de Google că nu se uita nimeni și nu-l găsești niciodată, al doilea, tot my Google a anunțat acum că o să rollout pe telefon pe smartphone căutările nu o să fie continue deci nu o să mai fie pagina 1 și 2…opaaa…

Felicia: Ok deci dispar paginile…

Emanuel: Un pic și-o să vezi că și cei care erau pe pagina a doua sau a treia încep deja să…o să înceapă să aibă mai multe click-uri, mai multe vizite samd pentru că , pentru că…de ce…

Felicia: E ușor, pentru că eu de exemplu eu am macintosh și mac-ul ai văzut că nu are nici măcar rotita aia, trebuie doar să ating doar, practic mouse-ul și mă duc în cateva secunde, nici..ce secunde…milisecunde…mă duc…mă duc cât de jos vreau sau cat de sus …și e explicabil ce spui.

Emanuel: Deocamdată e pe cellphone, nici n-am apucat să citesc, numai înainte ce am intrat să intrăm în direct, că am fost un pic pe Linkedin că am văzut anuntul si am zis că l-am salvat și o să-l citesc după uite, știi pentru că e în funcție și de căutări. Pentru că de multe ori nu găsești răspunsul pe prima pagină și cumva e și normal să nu-l găsești pentru că e foarte vag dar tu vrei de fapt altceva să zicem cauți niște pantofi anume de sport…și atunci…

Felicia: Probabil nu?

Emanuel: Sau cauți o tehnologie anume sau cauți poate o masura sau o culoare un model mai vechi samd și atunci tu faci o căutare largă dar ca să ….sunt prea multe motive, dar de multe ori și multe cazuri pagina a doua nu e ceva foarte departe de adevăr și asta faptul că o să schimbe pe mobil s-ar putea să schimbe un pic și jocul și atunci am mers pe ceva dinamic și potențial. Asta e un lucru care poate mai puțin interesează pe un business owner, asta e mai mult pentru cei din meserie care știu să aplice ….

Felicia: Care se ocupă

Emanuel: …și ce să facă și care e potențialul….

Felicia: Daa

Emanuel:  ….și ce să comunice de fapt business ownerului în privința strategiei pe care o adoptă și o implementează pentru campania lui

Felicia: Daaaa am făcut la un moment dat un, încerc să-mi amintesc, știu că am pus ceva pe Google cu poze, am făcut ce mi-a plăcut că am primit tot timpul de la Google numărul de vizitatori, deci câtă lume a văzut practic ce am pus postat eu si-mi place și chestia asta fiindcă îmi place și când de exemplu, emisiunea pe care o am, primim sau nu primim like sau…ce primim inimioare acolo…sau uneori o față încruntată …depinde de …forever….subiect sau persoanele care sunt acolo poate nu sunt pe placul tuturor nu contează, pentru mine barometrul este altul, este să mă uit cate persoane au vizualizat și nu numai atat…cat au stat pe video, au stat o secundă, au stat 5 minute, au stau 30 de minute, au stat o oră….eu analizez toatea astea și de fapt acolo mă uit. Asta este parametru.

Pentru că unu din motive sau altul,unii vor să exprime, li se pare că dacă eu știu, apasă pe ceva, nu știu cine altcineva vede și nu știu cum se interpretează. Nu ma intereseaza, astea sunt lucruri care pe mine nu mă interesează și nu ar trebui să ne intereseze pe noi ca și business dar, putem vedea și asta îmi place si acum eu nu stiu foarte bine să interpretez și de aceea am nevoie de o persoană că tine care să mă ajute să interpreteze toate informațiile astea pe care le primesc de la Facebook sau Youtube, că acum avem și pe Youtube pentru că asta mă determină să continui sau să mă gândesc că nu mai continui sau mă pune pe gânduri…uite vreau să schimb un pic, uite astăzi am avut o alta introducere în emisiune, pentru că dacă ramai la fel de fiecare data în fiecare saptamana la un moment dat lumea zice ok ok ok. Nu vrei, pentru că vorbim de cele 10 secunde, nu? De făcut impresie

Emanuel: What get measured get managed, e o vorba, deci și mai ales acum se discută mult de make a decision based on data. Deci…data, analizele…îți arată direcția în care mergi. De obicei când lucrezi cu o agenție sau cu un consultant privat și în digital marketing, că e SEO că e pay de advertising sau Social Media, ai intalniri lunare sau trimestriale in care iti prezinta un report. OK asta s-a intamplat acum am pornit de aici, ne-am dus în sus…de multe ori te duci și în jos că asta este un field foarte dinamic și depinde și de competiție și astea.

Numai faptul că te vezi de la 10 minute pană la o oră poate să fie intalnirea aia, și numai faptul că te uiți pe raportul respectiv și vezi ce se întâmplă și el vine cu niște recomandări.

Ok urmează sezonul de iarnă nu o să promovăm pantaloni scurți și tricouri, nu? Ne ducem un pic pe ghete, pe haine groase samd și faptul ăsta, evident că nu e cum l-am făcut eu să suna așa simplu dar depinde de fiecare business în parte, dar acum se întâmplă să avem nevoie mai mult de asta.

Și atunci trebuie…ce facem că să stăm mai bine? construim niște conținut, bloguri, punem niște imagini facem niște infografice, face niște studii poate businessul nostru se referă foarte mult la studii, nu? suntem o școală sau suntem…oferim un serviciu de asta să zicem… și hai să oferim un exemplu simplu lecțiile de chitara, da? și atunci facem un studio local , copii de pana la 12 ani care au învățat chitara au ajuns nu știu ce… sau chestii de genul asta.

Ăsta e tipul de conținut care atrage oamenii potențiali către site-ul tău și către brand-ul tău pentru că nu e doar numai site-ul ci și brandul în general

Felicia: Da. Nici nu-ți vine să crezi dar stăm aproape o oră de când stăm de vorbă dar am impresia că abia am început. 5 minute, sincer nu știu mi s-a părut așa de dinamică am primit doua comentarii. Eu am provocat lumea să eu știu, să ne spună dacă își amintește , am pus aici la un moment, dat să ne spună dacă își amintesc când au folosit pentru prima dată computerul, și când l-au folosit ce program au…eu îmi amintesc, eu îmi amintesc, îmi amintesc și anul și am să spun astăzi și o să te întreb și pe tine…deci…vă rog să ne spuneți dacă va amintiți când ați folosit pentru prima dată computerul, suntem curioși să aflăm

Emanuel: Ok.

Felicia: Bine avem niște întrebări .

Emanuel: Am văzut acum.

Felicia: Da. Aici. Uite aici.

Emanuel: Da.

Felicia: Aaa tu te-ai uitat pe Facebook, nu?

Emanuel:  M-am uitat aici în dashboard-ul nostru pe care îl am, uite acum am văzut.

Felicia: Asa uite îl punem acolo

Emanuel: Da.

Felicia: Uite aici, ne întreabă Peter despre postarile de pe Facebook și Linkedin și Instagram dacă ajuta la cresterea de SEO.

Emanuel: Indirect ajută, la creșterea brand-ului și la interacționarea potențialilor clienți cu brandul tău. Cineva dă share vede …samd. Unele postari nu mai sunt așa dar să nu uităm că și rezultatele și profilurile de Social Media apar în rezultatele căutărilor samd.

Deci, indirect ajută dar postarile pe Social Media, nu sunt un ranking factor deci nu pentru că tu postezi mult pe Social Media sau ai multe like-uri și astea…nu de aceea o rank-uiasca site-ul tău sau bradul tău o să fie mai mare. Este o chestie care care se schimbă dacă răspunsul corect este nu, dar ajută la extinderea bradului și SEO nu se referă numai la web site, se referă în părerea mea și la prezența pe Social Media samd, nu? Oamenii se uite la noi pe Social Media acum pe Youtube, samd

Felicia: O da…

Emanuel:  Și e deci ajută extinderea brandului. Dar SEO nu e un ranking factor, poate să fie semnale samd dar e un răspuns prea vag deci corect ar fi să spunem nu, dar ajută și recomand să se posteze.

Felicia: Da. Mulțumim frumos. Uite aici Narcis ne spune..aaa era un comentariu la ce ai spus tu vis-à-vis de Google că nu vor mai fi pagini, va fi o singură pagină și în curând o să fim toți pe prima pagină…well asta e o veste bună, toată lumea e pe prima pagină și unică…pentru că nu există a doua pagină deci nu putem fi pe locul 2 sau pe a doua pagină pentru că va fi una singură, uite mai avem o întrebare…

Emanuel: Da, foarte bună

Felicia: Le vezi, nu?

Emanuel: Asta acum da…ai pus-o și tu și Angelica ne pune o întrebare foarte bună și asta e o întrebare pe care și-o pune orice business owner mai ales ca-i bombarda și deși n-am mai fost demult cu TTC-ul prin Toronto am văzut cu toții reclame la Squarespace, la WIX și la tot felul de platforme de nișă care iti vand , îți cumperi și domeniul și îți vand și site-ul samd și cred că Angelica la asta se referă.

Cum poți face să te gaseasca lumea pe Google și care e cea mai buna platformă de construire a unui website. Eu personal recomand WordPress. WordPress este un CMS destul de popular, alimentează în jur de peste 50% din din site-urile care sunt pe web. Este relativ mai ușor, acum dacă tu te duci pe Google o să vezi că e simplu, îl faci doar așa…evident că niciodată as simple as it is, dar alegerea mea și recomandarea mea întotdeauna este WordPress pentru că este mai ușor de construit și de adaptat nevoilor tale. Niciun website deși are aceleași principii, niciunul nu este la fel și o să aibă la un moment dat nevoie de ceva anume unicat și e mult mai simplu să construiești o platforma gen wordpress pe care poți chiar să angajezi un developer extern doar pentru asta și-ți va fi mult mai ușor și mult mai ieftin.

Și anumite chestii le poți învăța și tu. nu recomand business ownerilor să învețe wordpress deși mulți asta fac și se duc, este una să intri tu să mai scrii ceva sau să faci un update și alta e să încerci să schimbi titluri și pagini și poze samd. Părerea mea e cum am zis, ai contabil ai și o echipă de specialiști sau un consultant cu care te consulți cu toate astea dar că să-i răspund lui Angelica eu aș recomanda wordpress și de acolo aș porni.

Felicia: Bine, mulțumim. Narcis revine și zice…dar Narcis ne scrie așa pe jumătate nu știu, este vorba de vizualizarea căutărilor de pe mobil.

Emanuel: Cred că era o referință.

Felicia: Gata gata nici nu nici nu pun problema, e pe mobil și dacă nu cred că fiecare experimentează exact același lucru. Când vrei să scrii să îți da sugestii și fără să vrei dai ok și se duce textul, nu înțelegi nimic

Emanuel: Da da era referire la ce am discutat noi.

Felicia: Da, ma și distrează cateodata, nu știu, cred că am văzut pe Facebook la un moment dat o conversație da bine era exagerată bineînțeles, dar la un moment dat nici nu mai înțelegi despre ce e vorba, în special că el de exemplu schimb din engleza în română când scriu în română îmi pun dicționarul pentru că vreau să folosesc diacriticile vreau să scriu în engleza sunt pe romana, nici nu vrea să știi ce ce…așa. Uite ce-i aici, Angelica ne spune era cat pe aici să pierd emisiunea asta. Bine că m-am trezit la timp. Și noi spunem bravo, bine că te-ai trezit la timp și bravo că ești aici și mă bucur. De fapt scopul emisiunilor noastre sunt de a veni un pic în ajutor, în ajutorul firmelor, companiilor a oamenilor care au afacere care au nevoie de un pic de ajutor. Nu oferim tot, nu oferim sosul secret sau nu oferim rețeta bunicii că nu …și dacă oferim, tot e nevoie de un specialist care să înțeleagă adică de un bucătar care să înțeleagă expresorul sau la secret pentru că există niște, nu știu, lucruri care nu le înțelegi de la

Emanuel: Îți trebuie roșii, un anumit tip de roșii…

Felicia: Absolut

Emanuel: Și când să le iei…

Felicia: Da da

Emanuel: De unde….

Felicia: Exact exact. Și uite mai pune o întrebare Angelica, cam cât costă pe lună, asta nu știu ce…cred că la web site se referea, am impresia…

Emanuel:  Sunt multe, sunt multe costuri la ce ne putem referi, sunt că v-am zis…da a spus o întrebare care a follow up

Felicia: Și tot Angelica da este ultima, pentru că îți sugerez să iei legătura directă cu Emanuel dar dacă folosesc aceasta platformă voi fi găsită la cotarea Google mult mai ușor?

Emanuel: Deci e un răspuns prea vag că să pot …

Felicia: Da…

Emanuel: …să fie yes or no. Ai șanse mai multe să poți să-l optimizezi că să fie mai ușor decât competiția pentru că pe lângă faptul de conținut de ce am vorbit acum, în SEO nici nu am deschis de fapt că de aceea de fapt am vorbit de key word dar sunt și technical aspects…

Felicia: Stii ce inseamna asta, nu? Înseamnă că te întorci în emisiune.

Emanuel: Ok o să discut altădată cu tehnica acum o să auzi mult de website speed deși speed-ul, viteza site-ului este importantă, care ține nu numai de site de platformă dar de hosting și de elementele pe care le ai…deci e o discuție mult mai mare pe care o avem, ca să-i răspund Angelicai cât costă “e depends” ca orice răspuns SEO, în principiu nu e nici cel mai ieftin dar nici cel mai scump, trebuie să fie undeva la mijloc care să merite și e bine să discuți cu un consultant sau cu o agenție și să-i comunici golurile pe care le ai de la început, și ….

Felicia: Uite dacă tot suntem aici hai să pune website-ul tău dacă ești de acord

Emanuel: De ce nu doar prima pagină să vedem ce…

Felicia: Aici. Atunci putem să …

Emanuel: Emanuelp.com de la Emanuel Petrescu n-am mai pus Petrescu doar P și lumea poate să vina aici si să-mi dea mesaje, am un formular de contact și pe site dar este o pagina acolo de contact și acolo e destul de ușor să mă găsească și pe Social Media samd. Sunt destul de activ mai mult Linkedin deci recomand oamenilor să reach out pe Linkedin samd.

Felicia: Ia…

Emanuel: Pun și pe site scriu, îmi place să scriu foarte mult și am fost, am publicat pe anumite platforme și de specialitate de meserie ca si their Canadian contact. În funcție când fac cercetari de piata si aici este newsletter-ul meu la care recomand tuturor să se aboneze daca vor abouts marketing, dar nu e doar despre marketing este mai despre vreau să construiesc o comunitate și să ofer oamenilor lucruri de valoare care să facă o mica diferență în bine în viața lor inclusiv de business.

Felicia: Da uite îmi place aici că apar recomandări și…dar cred că am văzut mai multe la un moment dat nu mai știu unde…

Emanuel: Este mai jos pe undeva da…

Felicia: Aaa uite…da da da

Emanuel: Și am pus alții ce au spus alții care au lucrat sau au interacționat cu mine, deci nu mi-am lucrat pe digital marketing mai mult samd. Este important, influențează și recomand tuturor. Eu nu aș putea să-i recomand cuiva ceva ce nu am făcut eu și atunci le arăt, uite cam ceva în genul ăsta, evident că nu , niciun business sau niciun site nu e la fel.

Felicia: Am impresia că ești Google acum, nu se mai termină pagina….nu că aș vrea să se termine dar vreau să zic…deci parcă nu se mai termină pagina, suntem oh My God…

Emanuel: Cumva despre mine, cumva despre mine încerc să ofer totul să-i spun și lui Google și omului samd, ca, nu că dau din casă e ceva ce se spune, cea mai puternică pagină este homepage-ul tau și atunci cumva trebuie s-o întărești pe ea și de acolo să întărești celelalte pagini pentru că uite o să mai share-uiesc că uite, Google nu indexează site-uri. Google indexează pagini.

Felicia: Aaaa ok am înțeles.

Emanuel: Evident că e smart…să-și dea seama că o pagină e o parte dintr-un web site care parte dintr-o entitate samd dar at its core Google nu indexeaza site-uri, indexează pagini

Felicia: Da. Tocmai ne-am conturat următoarea discuție, știu că am depășit o oră dar totuși spune cateva cuvinte despre tine sau professional. Când ai venit în Canada sau…orice orice acceptăm orice…

Emanuel: Acum auzim producătorul în cască ne transmite că am depășit one hour, am venit în Canada la sfarsitul lui 2016 începutul lui 2017 deci de vreo 5 ani de zile, sunt din București de fel, am făcut mai multe lucruri printre care și contabilitate de asta le spun, fac paralelă dintre digital marketing, am lucrat și în media in TV monitoring, deci eram plătit că să mă uit la televizor, evident, asta e, măsurăm audiențele samd, am avut și business-ul meu am avut sun studio de înregistrări și un record lable, cam așa am învățat ce înseamnă promovare, ce înseamnă să iti faci un site ce înseamnă SEO, cuvinte cheie cum să le pui link-uri, backlink-uri samd, în timp am fost, am avut success și pe partea asta, am consultat diferite alte business-uri gen companii de asigurari samd, cum să-și construiască asta back home, înapoi în România, cum să-si construiască și ei prezența.

Când am venit în Canada am avut oportunitatea și bănuiesc că toți cei care vin aici au trecut prin asta, nu toți merg pe meseria pe care sunt, adică aș putea spune că majoritatea nu merg în niciun caz pe meseria pe care sunt, poate ceva derivat. Dar este și oportunitatea să o iei de la zero. S-o iei de la zero, o iei cumva de la zero că nu știi pe nimeni sau așa, n-ai relațiile pe care le ai undeva unde ai crescut dar când am veniti aici m-am decis că vreau să merg pe partea asta de digital marketing. Și am fost dedicat, eu zic că am avut și noroc că am găsit repede un job la o agenție care mi-a oferit șansa ca un nou emigrant să performeze pe domeniu pe care vrea și de acolo am plecat. Dar multă munca și e diferit și multă munca și în general muncă continuă și după ce termin emisiunea mai trebuie să mai stau cateva ore să mă mai ocup de restul lucrurilor și am impresia că nici tu nu te duci să te relaxezi după emisiune.

Felicia: Daaa mai am cateva lucruri de făcut dar mă bucur foarte mult și chiar dacă mă repet eu energia mi-o iau de la cei cu care interacționez, uite cum ești tu de exemplu. Pot să spun că mă simt ….acum în momentul ăsta pot să lucrez cred că, încă cateva ore bune fără să simt că e 7 seara de exemplu și mă bucur că am avut uite și comentarii și Angelica uite îmi mulțumește mie, de fapt îți mulțumește ție, mie îmi mulțumește că te-am invitat în emisiune și noi îți mulțumim că ești aici.

Mă bucur că cei care au fost prezenți, o parte, pentru că văd câtă lume este acolo, eu văd, măcar o parte a interacționat cu noi și aș vrea cat mai multă lume să interacționeze în emisiunile pe care la avem pentru că ideea este să, nu știu, să venim cu informații pentru cei care ne urmăresc, nu? Cam asta e.

Emanuel: Fiindcă tot vorbeam și ajuta și algoritmul dar când ai interacțiuni like, share-uri, comentarii samd este evidență..

Felicia: Da. Îmi place că tot timpul, indiferent de planul pe care suntem cumva revenim acolo, tot acolo la prezența digitală, la cum ne ajută la cum ne influențează, la …îmi dau seama că de fapt ești tot timpul conectat acolo și cred că defapt nu te deconectezi niciodată, așa îmi face mie impresia, nu știu.

Emanuel: Sunt și norocos că îmi și place ce fac. Asta e și un lucru bun dar pe de altă parte e și prea mult.

Felicia: Da. Așa este. Bine. Mulțumim mult de tot.

Emanuel: Și eu o să-ți mulțumesc și ție că m-ai invitat și celor care ne-au urmărit și celor care au comentat.

Felicia: Da. Și sincer știu că ești ocupat, dar sincer sper să poate nu anul ăsta dar anul viitor deja , vorbim anul viitor, nu-mi vine să cred dar suntem la mijlocului lui octombrie, urmează noiembrie, imediat ne mutam în anul viitor, mi-ar face o deosebită plăcere să te întorci și să discutam, poate mai colectăm niște întrebări, să fim chiar pe subiectele de interes și cred că asta ar face în toata lumea să fie emisiuni așa, buna și de success.

Emanuel: Cu cea mai mare plăcere.

Felicia: Eu în fiecare joi spun la sfârșit dacă este joi este weekend la noi deci vă doresc un weekend absolut minunat, vremea va fi…depinde unde sunteți, nu știu…da, ne vedem joia viitoare. Numai bine și mulțumim încă o dată că ați fost aici.

Emanuel: Numai bine.

Share:

Emanuel Petrescu

Emanuel Petrescu is an accomplished SEO specialist based in Toronto, Canada. He is a digital marketing wizard, offering digital marketing services for more than 10 years, consulting corporate clients, small business owners and other independent professionals enhancing their online presence.
Read Emanuel's full bio

Emanuel Petrescu

Emanuel Petrescu is an accomplished SEO specialist based in Toronto, Canada. He is a digital marketing wizard, offering digital marketing services for more than 10 years, consulting corporate clients, small business owners and other independent professionals enhancing their online presence.
Read Emanuel's full bio