Immigrants writers association la Marca-Ro show

Last updated on April 22nd, 2023 at 03:48 pm

  1. Home
  2. /
  3. digital marketing
  4. /
  5. Immigrants writers association la Marca-Ro show

This is another show in Romanian, my first language. Cristi Bucur, our host from Montreal, Gabriela and I discussed about the Immigrant Writers Association and the upcoming (then in June 2022) book fest Word on The Street Toronto 2022. The video and the transcription are in Romanian.

In aceasta editie, Cristian Bucur are ca invitati doi imigranti romani din Toronto, Canada: Emanuel Petrescu (SEO specialist) si Gabriela Casineanu (author, fondator Introverts Academy), reprezentanti Immigrant Writers Association (IWA)

Cristian Bucur: Buna seara dragi prieteni si bine ati venit la emisiunea Marca RO si Asociatia Jurnalistilor Romani de Pretutindeni; ca in fiecare seara din nou niste invitati, de data aceasta am doi invitati, in acelasi timp, deobicei era cate unu, dar uite ca de data asta, am considerat ca ar fi necessar sa avem doi invitati, este vorba  G si E

Sunt doi reprezentanti ai asociatiei immigrant writers association, cum ar veni, asociatia imigrantilor asociatii din Ontario. 

Si le spun buna seara, 

Buna seara Gabriela, buna seara Emanuel

Gabriel Casineanu: Buna seara, multumesc de invitiatie!

Emanuel Petrescu: Multumim de invitatie.

Cristian Bucur: Asociatia voastra functioneaza numai in Ontario din cate inteleg.

Gabriela Casineanu : Nu, asociatia este intregistrata la nivel federal in Canada, deci este o asociatie Canadiana, nu este numai in provincia Ontario.

Emanuel Petrescu: Daca nu ma insel avem si cativa membri din Quebec

Gabriel Casineanu: Oh da!, din Quebec, din Vancouver, din British Columbia, din Alberta, deci sunt oameni care ne-au gasit pe internet si s-au conectat!

Cristian Bucur: Noi in Quebec suntem putin mai speciali… asa, si d-asta spuneam ca voi actionati mai mult in Ontario.

Gabriela, tu esti presedinta acestei organizatii, te-as ruga se ne faci un scurt istoric, de ce a aparut, cand a aparut si cum a aparut asociatia imigrantilor scriitori sau scriitorilor imigranti mai degraba.

Gabriel Casineanu: Este legata de o poveste personala, a mea, caci la un moment dat in 2016 am trecut printr-un burn-out si nu am putut sa vorbesc timp de 4 luni… si.. m-am intrebat ce pot sa fac tot restul vietii mele daca nu mai pot sa vorbesc si mi-a venit idea sa scriu o carte, aveam deja 10 ani experianta in domeniul respectiv, si cand m-am apucat sa scriu, deodata am realizat ca trebuie sa inteleg mai bine si cum trebuie sa o publici, si am incercat sa aflu informatii despre diferitele edituri sau daca vreau sa merg pe linie de self-punlishing si am ales self-publishing.

Am invatat mai multe despre cum sa iti publici singur cartile pe Amazon, cum sa le distribui si asa mai departe si in 2017 am lansat cartea, a fost Amazon best-seller in 7 tari, dar am realizat ca defapt s-ar putea sa fie si alti imigranti ca mine care vor sa vorbeasca, care vor sa isi exprime punctele lor de vedere, sa exprime ceea ce stiu, pentru ca suntem aici intr-o tara, in care numai in Toronto  daca vrei se vorbesti sunt 148 de limbi, deci oameni din toata lumea. 

Venim din culturi diferite, avem diferite perspective asupra vietii, asupra profesiei pe care o alegem, deci mi-am dat seama ca poate mai sunt si alti imigranti care vor sa faca acelasi pas ca mine, si cum am invatat deja sa imi public prima carte, am vrut sa lansez asocitatia asta. 

Am lansat-o in 2018 cu inca 12 oameni, ne-am strans impreuna si am lansat asociatia, este o entitate non-profit la nivel federal si de atunci functioneaza pana acum. 

Sunt presedinte, Emanuel este in boardul de directori. 

Cristian Bucur: Emanuel, cum ai reusit sa gasesti asociatia?

Emanuel Petrescu: Ee, defapt nu am depus chiar asa de mult efort; un prieten a venit in vizita in Toronto, un prieten din tara din Romanai, care e si regizor, si a venit la un festival de aici din Canada si m-am dus sa il vad, sa vad si filmul, si mai erau si alte personaje din comunitate care spuneau “ oo pai venim de la alt eveniment”  

Ce eveniment? 

“Pai o lansare de carte – Building Bridges, o antologie, a unor emigranti din Canada, Publicata de Immigrant Writers Association”

Evident ca, am luat-o, am citit-o, am rezonat cu foarte multe persone, pentru ca in ea isi are loc povestea de emigrare in Canada, in special am rezonat cu Gabriela si am luat legatura, i-am dat add ei pe internet si am decis sa devin membru si in acelasi timp sa ma dedic cauzei, ca sa spunem asa, sa ajutam si alti emigrant care scriu, sa ii sustinem, prin promovare, prin a crea un mediu adecvat, in care sa se simta confortabil

Cristian Bucurer: Ce ma intreb eu acum, de ce a fost nevoie de aceasta asociatie a emigrantilor, nu cumva punand “emigranti” astia asa, pe toti intr-o asociatie, nu cumva i-am izolat de restul societati?

Gabriel Casineanu: Poti, poti, asta este un punct de vedere, poti sa spui ca i-am izolat de restul societati dar eu vad exact din punctul opus de vedere, pentru ca daca ii incurajam pe imigranti sa isi exprime punctul lor de vedere si ceea ce stiu, ii incurajam sa fie mai deschisi catre societate, societatea intelege mai bine, cum gandim, ce facem, cine suntem, si atunci putem sa cream acele “poduri”. De asta am si numit in antologie “Building bridges” pentru ca am vazut aceasta asocitatie ca un fel de pod intre imigranti si cei care sunt nascuti aici. 

Si daca ne deschidem noi poate se deschid si ei mai mult si poate ne intalnim undeva ca sa cream un mediu in care toti sa ne simtim bine sa colaboram sa nu mai punem etichete. Tu esti immigrant, tu esti Canadian eu stau izolat, tu stai izolat, deci, am vazut-o mai mult pentru a crea acel pod de conexiune de comunicare. 

Cristian Bucur: Cat de usor se pun ethichete astea? Tu esti immigrant, eu nu sunt in Ontario.

Gabriela Casineanu: Emanuel vrei sa raspunzi tu sau sa raspund eu

Emanuel: O sa spun si eu ca dupa aia o sa iti dau stacheta. Toti 3, suntem, am trecut prin experienta asta, si probabil si cei care se uita la noi cunosc foarte bine sentimentul.

Nu este usor, dar este parte a procesului. Intr-un loc strain si in general cand te asociezi si cu alte personae, care trec sau au trecut sau experimenteaza cu ceea ce te confrunti tu, te ajuta, si te sustine si asa we grow togheter. Care este titlul urmatoarei antalogi dupa Building bridges.

Gabriela Casineanu: Publicata de Immigrant assoctiaon 🙂

Din punctul meu de vedere auzim aceste etichete. Eu pana sa scriu prima carte si sa lansez asociatia, am lucrat 10 ani, am fost un inginer, m-am schimbat catre coaching, si am lucrat timp de 10 ani cu oameni care isi cautau de lucru si vroiau sa si mearga mai departe pe drumul lor de cariera, multi din ei erau imigranti si la un  moment dat, am ajutat intr-un program de mentorat, deci am recrutat mentori si imigranti. 

Si am gasit mentori care erau emigranti de ani de zile in Canada si se plangeau ca inca au stigma asta de emigranti, ca nu pot sa mearga decat la un anumit nivel intr-o anumita companie, pentru ca se cam ajuta cei de sus sa stea mai mult in mediu Canadian. Deci am vazut ce este aceasta eticheta, aceasta stigma, sa spunem, si de-asta vrem cu Immigrant writters assosciation sa cream o imagine ca imigranti nu sunt numai o eticheta; scriu, pot sa scrie, suntem oameni destepti majoritatea pe care i-am cunoscut, pe care i-am cunoscut din Canada, sunt oameni foarte interesanti, poti sa ai discutii foarte interesante cu ei, deci vrem cumva sa schimbam ideea de a pune eticheta si sa ne privim toti ca finite umane de fapt.

Emanuel Petrescu: Si as adauga la ce a spus Gabriela, faptul ca am primit foarte mult feedback pozitiv din partea departamentului de resurse umane care dupa ce au citit cateva din carti – antologiile publicate – unde alti emigrant din toate colturile lumii, intamplarea face ca eu si Gabriela sa fim romani, dar nu te gandi ca sunt doar Emgiranti romani din Canada, sunt efectiv din toate colturile lumii; departamentul de HR si managerii, dupa ce a citit cateva din povesti, a putut sa relationeze altfel si au privit si din alta perspectiva si in alta chei, approachingul initial cand vine vorba de recruitement in plan professional. Evident in relatia cu emigranti.

Cristian Bucur: Cam cati membri are asociatia.

Gabriela Casineanu: Avem 2 tipuri de membri, categoria A – suntem 30 de membri, au toate drepturile pe care le-am listat pe website; categoria B – avem 100 de membri, deci categoria B nu sunt atat de activi si categoria A. Ei sunt cei care sunt mai devotati, sa scrie  sa publice, urmeaza, sa urmeze si calea aceasta in parallel cu ce fac ei, ca nu toti vor sa fie doar scriitori, deci in total cam 130 de membri acum.

Cristian Bucur: Sa presupunem ca cineva se inscrie in Categoria A in asociatie, ce avantaje are?

Gabriela Casineanu: Mai mult avantaje, am pornit de la inceput cu idea sa facem doua categori pentru ca am observant ca sunt unii cum este Claudiu Murgan, cum sunt eu, mai sunt altii care au deja carti publicate, si avem nevoia sa promovam mai mult, sa ne promovam mai mult, deci cei din categoria A pot sa isi promoveze cartile si prin asociatie, deci in postarile pe social media ale asociatei vorbim si de ce fac cei care sunt categoria A, au mai avut un interviu, au mai publicat o carte, deasemenea cand avem webinar pentru toti membri, pentru cei din categoria A, sunt gratuite, ceilalti platesc suma a 10 dolari pe webinar si aceste webinare sunt mai mult ca sa ii invete partea, cum sa zicem, tehnica, cum sa creezi un website, cum sa publici daca vrei sa iti publici cartea, ce sa faci daca vrei sa editezi, unde sa cauti informatii, sunt mai mult informati ca support ca sa ajutam membrii, categoria de asemenea are acces la toate webinarile pe care le-am avut in trecut pentru ca le-am inregistrat, 

Emanuel ce mai vrei sa adaugi.

Emanuel: Sunt multe evident, dar as pune accent pe faptul ca au acces la noi la ceilalti emigranti, la baza de date, si cum a zis si Gabriela, webinarile care au fost create, si sunt create constant, dedicate pentru membri unde ei pot sa invete pe langa partile tehnice si partile de structura ale unei naratiuni. Spre exemplu eu am participat la cateva si am invatat foarte multe chestii, practic mi-am schimbat topica in care ma apropii sa scriu un text, fie el fictiune sau non-fictiune, deci faptul ca ai acces la o comunitate si apartii ei e probabil e cel mai mare avantaj, pe langa faptul ca este un canal de promovare, pe langa faptul ca si noi la randul nostru suntem membri si la alte asociatii si avem canalele noastre de comunicare si legatura cu alte asociatii si alte cai de promovare, ajuta deasemenea.

Sunt multi care cum a zis Gabriela, au scris, au mult content, dar au, si evident ca nu este usor sa iti publici singur cartea cum sa o pui pe Amazon, promovare, ofline si online, participare la evenimente si asa mai departe.

Noi cu asta ajutam, si ne sustinem membri nostri.

Cristian Bucur: Cum se suporta cheltuielile de functionare, pentru ca exista evident, costuri, de unde are asociatia finantare?

Gabriela Casineanu: Membri care sunt de categoria A platesc 100 de dolari pe an si din aceste fonduri se sustine asociatia

In curand o sa mergem weekendul urmator, participam ca asocitatie, la World of the street festival, la un targ de carte in Toronto si plateste asociatia acel fee si la acel targ, classic members categoria A, au si ei cartile au si avem dreptul sa le vindem cartile, pe langa cartile publicate de asociatie, deci, am raspuns la intrebarea ta 🙂

Cristian Bucur: Eu cred ca practic voi nu aveti niciun fel de finantare guvrnamentala sau de alta natura.

Gabriela Casineanu: Pana acum nu, pentru ca nu avem foarte multi care vor sa ne ajute; asocitatia este condusa doar de persoane care voluntariaza, care fac benevolat, deci nu am avut prea multi oameni care sa ajute asociatia ca sa cream mai multe programe, dar avem in plan sa luam si fonduri si de la guvern sau din alte surse ca sa cream anumite programe speciale pentru membri. 

Deci este in planul asocitatiei. 

Emanuel: As mai adauga si faptul ca asa cum eu am cumparat prima carte, mai sunt si altii care cumpara cartile pe care le publicam si le editam si as vrea sa cred ca si aia reprezinta un procent in bugetul asociatiei. 

Gabriela Casineanu: Sa speram ca devenim puti mai mari

Emanuel Petrescu: Din ce in ce mai mari

Cristian Bucur: Voi faceti voluntariat, adica, voi nu traiti din asociatie. 

Care este cea mai mare satisfactie pe care ati/ aveti sau a-ti avut-o si vreau sa stiu deasemenea daca au exista si momente in care a-ti spus, “ok, poate ca ar fi bine sa fac o pauza”…

Gabriela Casineanu: Ca satisfactie, multi care s-au inscris, ne-au spus ca simt acel sentiment ca apartin, d-asta au venit la asociatia noastra, pentru ca ei sunt emigranti si au vazut o asociatie de emigranti si au zis “cred ca aici ma simt bine, ca sunt altii care gandesc ca mine, care au trecut prin experiente similar” si asta mi s-a parut satisfactia cea mai mare, sa vezi ca ai creat ceva care oamenii aprecieaza si sustin si mergem mai departe. 

Cand am fost in anii precedenti la acest targ de carti in Toronto cand am vazut cati – si canadieni – vin la masa si noastra si au spus “chiar vreau sa citesc cartii de emigranti, chiar vreau sa vad carti scrise de diaspora.” 

A cautat in tot targul si nu a gasit decat asociatia care are carti despre diversitate, despre immigrant, deci am impresia ca este necesara aceasta asociatie si asta e cel mai satisfacator pentru mine.

Au fost si momente cand am zis “ imi ajunge”; defapt pana acum doua mandate, am inceput in 2018 acum 2022 fac patru ani, doua mandata si vreau sa dau mai departe, de-asta incepem sa ne gandim ce sa facem, ca sa predau asociatia la altcienva ca sa conduca asocitatia mai departe ca presedinte.

Cristian Bucur: Emanuel?

Emanuel: Pentru mine, evident ca nu o sa ma focusez prea mult la momentele in care iti vine sa sa renunti, cum zicem noi pe romanesti – mai mult pe lucrurile bune care evident ca sunt mai puternice decat momentele rele si daca, cu permisiunea ta, imi permiti, nu stiu daca se vede….

Cristian Bucur: Spunei si numele pentru ca se difuzeaza pe radio !

Emanuel Petrescu: A aparut acum o carte si Gabriela o arata, titlul celei de a III-a antologi parca, publicate.

Gabriela Casineanu: Este a doua.

Emanuel Petrescu: a doua, publicata de Immigrant Writers Association si este Grow togheter, coperta foarte interesanta , are un copac care arata si partea de jos, partea de radacina dar si cum creste si infloreste. 

Gabriela nu are filtru – pentru cei care ne asculta audio – asta a fost prima antologie unde am contribuit si eu, deci in primul rand este un seniment extraordinar, dar pot sa spun ca am trait niste momente emotionante si in momentul in care am facut lansarea ei efectiv, unde si alti autori, au citit, au avut parte – au avut posibilitatea sa citeasca din capitolele in care au contribuit, din nou revin la sentimentul de a apartine si de a te regasi pe tine ca si emigrant in povestea altuia care a venit tot din alt colt al lumi, dar cu toate astea, ce ne uneste este/sunt multe aspecte pe care nici nu le gandim – deci la nivel emotional este un sentiment care nu poate fi descris. 

Cristian Bucur: Haideti sa vorbim un pic si despre evenimentul aceesta din weekend, puteti sa ne dati mai multe detail, unde, cum si cand?

Gabriela Casineanu: Deci este vorba de, in engleza, titlul este the Word on the street festival in Toronto, o sa fie weekendul care vine, iunie 11-12. 

O sa fim noi acolo de la 12:00-19:00 Sambata, 11:00-18:00 Duminica, avem un stand pentru Imigrant writers asociation. Avem cartile, avem antologiile de la Immigrant Writers asociation, si avem si carti de la cativa membri care o sa fie prezenti.

Emanuel vrei sa adaugi tu o completare?

Emanuel: Vom fi si noi acolo, un aspect foarte important, multa lume poate este reticienta si chiar daca aude, in momentul in care are posibilitatea sa interactioneze cu cineva si sa discute esti parte din descoprerire, descopera si asa incepe prima relatie, si daca nu ma insel in trecut, foarte multi membri actuali, ne-au descoperit pe la targuri asemanatoare, deci faptul ca vom fi noi acolo si vom putea interactiona cu persoanele interesate direct, va fi probabil un, cel mai mare avantaj, pe langa la ce a spus Gabriela, ca vor fi disponibile si cartile, antalogiile pe care le-am editat, dar si alte carti ale membrilor nostrii.

Cristian Bucur: Sunt mai mult multi Romani in asociatie?

Gabriela Casineanu: Nu sunt asa multi romani, au mai venit, au mai plecat. 

Membri nu stau tot timpul in asociatie, vorbesc de categoria, cei din categoria A care nu vor sa mai cotizeze pentru reinnoirea abonamentului, devin, ca cei, din catgoria B . si vreau sa mai adaug ceva legat de world of light festival. website site-ul este Toronto.theworldonthestreet.ca si se desfasoara acum la Prince Park. Inainte era la Harbour chiar pe malul lacului, acum este la Queens Park, sunt o gramada de asociatii, autori, o gramada de alte evenimente care se desfasoara in acelasi timp. Citiri de carti. E un festival foarte dynamic, pe website-ul lor spune ca este cel mai mare festival de carte din Canada. 

Cristian Bucur: Nu l-ati luat in considerare pe cel de la Montreal, glumesc, intotdeauna a fost rivalitatea astea intre Toronto si montreal

Gabriela Casineanu: poate venim si acolo

Cristian Bucur: Eu va multumesc foarte mult si v-as ruga sa transmiteti un mesaj ascultatorilor emisiuni marca RO si celor care ne vor privi la asocitatia jurnalisti romani de pretutindeni, din lume.

Gabriela: Mesajul meu este sa continuam, in continuare sa ne exprimam punctele de vedere , ideeile, chiar daca este intr-un format de fictiune, sau non-fiction sau poezie, avem nevoie, daca noi nu spunem cee ace simtim ceea ce gandim, prin ceaa ce trecem altii nu pot sa stie, suntem ca o cutie neagra, cutie inchisia si invitatia mea este sa fim cat mai activi fie ca suntem in asocitatie fie ca o facem pe cont propriu, dar am nevoie ca oamenii, lumea are nevoie de mai multe opinii ca sa putem sa ne intelegem mai bine unii cu altii

Cristian Bucur: Emanuel?

Emanuel Petrescu: Mesajul meu ar fi unul CTA oriented ar fi sa se duca pe Immigrantwritters.ro cu permisiunea ta, evident, cer permisiune dupa ce am spus deja,  sa subscribe sa se inscrie la newsletter nostrum si sa ne zica salut, sa ne urmareasca pe social media si sa foloseasca sectiunea de contact, sa ia legatura, sa ne spuna o parere , o idee, o sugestie , sau o sustinere, deasemenea acolo pe site sunt linkuri si catre antalogiile pe care le-am publicat si toate informatiile de care cineva interest ar avea nevoie, deci acesta ar fi mesajul meu, unul de sustinere din partea celor care ne urmaresc si de a ne descoperi, pe noi evident cat si ceilalti membri, repet, care vin din efecti toate colturile lumii, cu un bagaj extraordinar.

Gabrieal Casineanu: O ultima remarca. Imigrantwriters.com. ai zis .ro

Emanuel: Am zis .Ro

Gabriela Casineanu:ie, da

Emanuel Petrescu: Posibil

Gabriela Casineanu:  Imigrantwritters.com

Cristian Bucur: Deci am inteles  immigrant,com

Eu va multumesc foarte mult si multa bafta la acest eveniment

Gabriela Casineanu: Multumim

Emanuel Petrescu: multumim

Gabriela Casineanu: Mult success in continuare!

Share:

Emanuel Petrescu

Emanuel Petrescu is an accomplished SEO specialist based in Toronto, Canada. He is a digital marketing wizard, offering digital marketing services for more than 10 years, consulting corporate clients, small business owners and other independent professionals enhancing their online presence.
Read Emanuel's full bio

Emanuel Petrescu

Emanuel Petrescu is an accomplished SEO specialist based in Toronto, Canada. He is a digital marketing wizard, offering digital marketing services for more than 10 years, consulting corporate clients, small business owners and other independent professionals enhancing their online presence.
Read Emanuel's full bio